İnegöl'de başlayan buğday hasadının ardından, Ziraat Odası ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü'nün girişimleriyle Kulaca Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'nde kurulan Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) alım noktasında buğday alımlarına başlandı.
İnegöl Kaymakam Eren Arslan'ın da katıldığı bir inceleme ve basın açıklamasıyla duyuruldu.
Kulaca'daki TMO alım noktasında incelemelerde bulunan Kaymakam Eren Arslan'a, İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Harun Nazlı, İlçe Emniyet Müdürü Okan Şen, Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Kamil Oruç ve TMO yetkilileri eşlik etti. Yetkililer, çiftçilerle de bir araya gelerek süreci değerlendirdi.
İncelemelerin ardından bir açıklama yapan Kaymakam Eren Arslan, bu alım istasyonunun çiftçiler için büyük kolaylık sağladığını vurguladı: "Çiftçilerimiz burada üretmiş oldukları buğdayları, analizlerini yaptırarak, sınıflandırılarak ve bu analiz raporların anında çıktısı alınarak alım gerçekleştiriliyor. Böylece hem çiftçilerimiz ürettikleri ürünü anında satabilme imkanına kavuşuyorlar hem de fiyat açısından Toprak Mahsulleri Ofisimizin direkt burada alım yapması piyasa fiyatı açısından bir düzenleyici etkisi oluyor."
Arslan, bu organizasyonu gerçekleştiren Ziraat Odası, TMO, İlçe Tarım Müdürlüğü ve mahalle muhtarlığına teşekkür ederek, bereketli bir hasat dönemi diledi. Ayrıca, TMO'nun aldığı ürünün bedelini en geç 1 ay içinde çiftçilerin hesaplarına yatırarak konforlu bir değerlendirme imkanı sunduğunu da ekledi.
İnegöl'de Buğday Üretimi ve Beklentiler
Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik ise İnegöl'deki buğday üretimine ilişkin bilgiler verdi:
Kulaca'daki alım noktasında 4 yıldır hizmet verildiğini belirtti.
İnegöl'de 80 bin dekar alanda buğday üretimi yapıldığını aktardı.
Bu sene 30 bin tonun üzerinde ürün beklediklerini ifade etti.
Pancar Üreticileri Kooperatifi, Tarım Kredi Kooperatifi ve özel sektörün de alım yaptığını söyledi.
Kendi alım noktalarına muhtemelen 10 bin ton civarında ürün gelmesini düşündüklerini, geri kalan 20 bin tonun ise başka noktalara gittiğini belirterek toplamda 30-35 bin ton üretim olduğunu tahmin etti.
TMO'nun burada olmasının önemine değinen Çelik, "Toprak Mahsulleri burada olmazsa buğdayı 10-11 liradan almaya kalkar özel sektör" diyerek TMO'nun piyasayı dengeleyici rolünün altını çizdi.
Bu alım noktası, İnegöl çiftçisi için hem ürünlerini kolayca satma hem de adil bir fiyatla değerlendirme fırsatı sunuyor.
10231,87%0,03
39,84% 0,04
46,96% 0,30
4271,43% 0,29
6811,60% 0,04