Bursa Büyükşehir Belediyesi İnsan Kaynakları ve Eğitim Dairesi Başkanlığı Personel Geliştirme Şube Müdürlüğü tarafından Türk Toraks Derneği'nin katkılarıyla düzenlenen eğitim programı, Atatürk Kültür Merkezi Merinos Yerleşkesi'nde gerçekleştirildi. 13 Mart Dünya Uyku Günü kapsamında hazırlanan eğitime, Büyükşehir Belediyesi, BUSKİ Genel Müdürlüğü ve iştiraklerde görevli sürücüler ve diğer personeller katıldı.
Eğitim programı kapsamında BUÜ Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ursavaş ile BUÜ Göğüs Hastalıkları Öğretim üyesi Doç. Dr. Özge Aydın Güçlü tarafından 'Profesyonel sürücülerde uyku apne riski' konulu sunum yapıldı. Programda, profesyonel sürücülerde uyku sağlığının önemi ve obstrüktif uyku apne sendromunun trafik güvenliği üzerindeki etkileri ele alındı.
Uyku apnesinin uyku kalitesini bozarak gündüz aşırı uyku hali, dikkat azalması ve konsantrasyon güçlüğüne yol açabildiğini vurgulayan uzmanlar, şiddetli uyku apnesi bulunan sürücülerin tedavi olmamaları halinde trafik kazası riskinin beş kat daha fazla olduğuna dikkat çekti. Ticari sürücülerde uyku apnesi görülme sıklığının genel topluma göre daha yüksek olduğuna değinen uzmanlar, erken tanının önemine vurgu yaparak tedaviyle birlikte gündüz uyku halinin azalacağını, dikkat ve yaşam kalitesinin artacağını ve trafik güvenliğine katkı sağlanacağını belirtildi.
Katılımcıların sorularını da yanıtlayan uzmanlar, uyku apnesi, uyku testleri ve tedavi yöntemleri hakkında merak edilen konuları anlattı. Eğitim programı kapsamında katılımcılara uyku apnesi tarama testi de uygulandı. Test sonuçlarında risk veya şüpheli bulgu tespit edilen çalışanlar, ileri değerlendirme yapılması amacıyla Uludağ Üniversitesi Uyku Polikliniği'ne yönlendirildi.