POLİTİKA 6.04.2022 12:35:00 0
Kavlan; Çiftçiler isyan ediyor

Kavlan; Çiftçiler isyan ediyor

İnegöl’deki tarımsal sulama suyuyla alakalı sorunları gündeme getiren CHP İlçe Sekreteri Bengül Kavlan; “Göletler çoğaltılmalı, sulama suyu ücretleri düşürülmeli, özel şirketlere su verilmemeli” dedi.

CHP İlçe Sekreteri Bengül Kavlan, tarım ve sulama suyunda yaşanan sorunları gündeme getirdi. İnegöl’de bazı tarım bölgelerindeki suların özel şirketlere satılmasını eleştiren Kavlan, “Sulamanın üretimde, ürün kalitesi ve çeşitliliğinde, çiftçinin gelirlerinde doğrudan etkisi olmasına rağmen özel şirketlere su mu kiralanıyor?” dedi.

ÇİFTÇİLER İSYAN EDİYOR
İnegöl’de çiftçilik yapanların tarımsal sulama ve içme suyu ihtiyaçlarını karşılayan kaynakların özel şirketlere kiralanmasına isyan ettiğini belirten Kavlan;  “Köylere, içme suyu olarak sulama suyu mu veriliyor? Yenice Mahallemizdeki bölge halkı tarafından Haci Nine kuyusu olarak bilinen kuyu suyu neden kurudu? Tekke bölgesinde yapılan göletin debisi bir metre daha yükseltilmiş olsaydı Bayramşah, Dömez, İskaniye mahallelerimizdeki tarımsal alanlarda sulanır mıydı? Uludağ’ın eteklerinde yer altı suyu kaynaklarının en çok olduğu bir bölgede yaşıyoruz. Dünyanın her yerinde yoğun bir şekilde küresel ısınma hissedilirken, iklim değişiklikleri, bilimsel olarak klimatoloji dalına göre incelenen bir tür atmosferik ya da astronomik değişiklikler yaşanırken. İklim sistemi, içsel ve insani etkiler, Güneş'in periyodik aktiviteleri ve sera gazları, vb. nedenlerden dünya insanlar ve tüm canlılar etkilenmekteyken, ormanlarımız da bulunan yer altı su kaynaklarımız özel idare tarafından özel şirketlere mi kiralanmış?” dedi.

Kavlan açıklamasını şöyle sürdürdü;

KÖYLÜNÜN VAY HALİNE 
“Dünyada, ülkemizde ve bölgemizde tüm bunlar yaşanırken İnegöl’de yapılan sulama göletlerinin ilçemizde bitik verimli toprakları su ile buluşturma, vatandaşlarımıza içme ve kullanma suyu temin etmeye ve derelerdeki taşkın riskini azaltmayı hedeflemek modern sulama projelerini geliştirerek uygulamaya koymak modern sulama ile tarımda sağlanan verim artışları sağlamak,  üretim deseninin çeşitlenmesini, çiftçi gelirlerinde doğrudan ve dolaylı artışa neden olması açısından çok önemli.  Konu, bir yandan kırsal kalkınmanın hedeflerinden olan yoksulluğun azaltılması amacına hizmet etmesi bir taraftan da yaşam standardını yükseltmesi için köylerimizden kente göçü önlemesi acısından da önemli.  Benim köyüm olan Güneykestane bölgesinde yapılan Alangün Göleti'nde 2021'de tonu 35 kuruştan su verilirken 2022'de yüzde 40 gibi bir zamla 50 kuruşa çıkartılması ne kadar doğru? Yine bir örnek verecek olursak Çavuşköy'de de 35 kuruştan 50 kuruşa çıkmıştır.Bu maliyetin üzerine birde pompalama sulama olunca  elektrik ve akaryakıtta eklenince köylünün vay haline.”

KENDİ KENDİNE YETEN ÜLKEYKEN DÜNYANIN HER YERİNDEN ÜRÜN ALIR HALE GELDİK
“İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik’in; “Çok değerli çiftçilerimiz sizlerin üretim maliyetleri girdilerinde birçok kalemde yeni üretim sezonunda ne kadar çok zorlanacağınızı biliyoruz bu sebeple Bursa Ziraat Odası  Başkanları olarak Ankara’ya gidip tarımda kullandığımız su fiyatlarına da  %200 civarında zam geleceğini duymamız üzerine Ankara’da  12 tane Bursa Millet vekili ile görüşmemiz neticesinde bunun önünü  kesmiş olduk diyerek bir  paylaşım yapmış olması hükümet adına büyük bir utanç. Dünyada tarımda kendi kendine yeten 7 ülkeden biriyken şimdi dünyanın dört bir yanından ürün bekler hale gelmiş olmamız ülkedeki tarımın gelmiş olduğu son noktayı gösteriyor. Köyler mahalle olursa, köy okulları kapatılıp çocuklar tarımdan uzaklaştırılırsa, gençler de şehre özendirilirse, köyde üretici kalmazsa, seneye sebze ve meyveyi parayla da bulamaz hale geleceğiz. Tarımın güçlenmesi ülkemizin tarımda kendi kendine yeten ülke haline tekrar döne bilmesi için sulama göletlerinin çoğaltılması sulama ücretini daha ekonomik hale getirilmesi çiftçiyi cazibeli sulama sistemine yönlendirilmesi köylünün olan suların özel şirketlere verilmemesi tarım bölgesinde özel şirketlere su verilmemesi gerekiyor.”


1 ay boyunca her gün 2 bin 500 kişiye köfte ekmek

Elektrik kablosu ile kendini astı

CANAN KARATAY İNEGÖL'DE

Bütün Şehir Seferber Oldu

İnegöl'de muhtarlarla yeni dönemin ilk toplantısı yapıldı

İnegöl'ün 2023 yılı dış ticaret rakamları belli oldu

İnegöl Alanyurt yolunda kaza 1 yaralı

inegölspor’un rakibi kayserispor oldu

İl olma çalıştayı raporu siyasi partilerle paylaşıldı

İTSO’dan sektörel kalkınma planı

  • BIST 100

    9506,34%-0,25
  • DOLAR

    32,49% 0,13
  • EURO

    34,72% 0,03
  • GRAM ALTIN

    2489,94% 1,14
  • Ç. ALTIN

    4168,04% -0,71